'Suntem cu toţii de acord (...) că o armată europeană nu va veni în curând, în schimb ceea ce se poate întâmpla mai degrabă dacă statele membre se vor angaja este un avans în materie de apărare europeană şi este ceea ce am pus astăzi pe masă', a anunţat Mogherini la o conferinţă de presă după prima zi a reuniunii informale a miniştrilor europeni de externe.

Referindu-se la un posibil orizont de timp în care am putea avea o armată europeană, Mogherini a spus : 'în 50, 60, 100 de ani, cine ştie ?'.

Ea a început vineri consultările cu statele membre ale UE pe tema 'strategiei globale' a blocului comunitar la capitolul acţiunii externe a UE şi a menţionat că până în primăvara anului viitor doreşte să vadă primele rezultate concrete la acest capitol.

'Important este că toţi miniştrii au apreciat proiectul', a asigurat şefa diplomaţiei europene despre documentul de 32 de pagini pe care l-a prezentat la reuniunea ministerială de la Bratislava.

Documentul insistă pe mai multe puncte, printre cele mai importante numărându-se crearea unei industrii europene de apărare solide, coordonarea militară sporită între statele membre, combaterea terorismului şi protejarea frontierelor, în special a celor maritime.

Ministrul britanic de externe, Boris Johnson, a declarat că ţara sa doreşte să rămână implicată în cooperarea militară europeană şi după ce va părăsi blocul comunitar. Marea Britanie a fost de-a lungul vremii un adversar al creării unei armate europene, guvernele de la Londra considerând că apărarea europeană nu trebuie deconectată de cea a SUA.