Netratată, infecţia cu virusul HIV omoară 60% dintre copii în doi ani şi jumătate, însă virusul similar nu este fatal şi în cazul maimuţelor.

HIV distruge sistemul imunitar, lăsând corpul vulnerabil la alte infecţii, proces cunoscut sub numele de sindrom imunodeficitar (SIDA).

Oamenii de ştiinţă au analizat probe de sânge de la 170 de copii cu HIV, din Africa de Sud, care nu urmaseră niciodată terapia cu antiretrovirale şi totuşi nu dezvoltaseră SIDA. Testele au arătat că aceştia aveau zeci de mii de virusuri imunodeficitare în fiecare mililitru de sânge, mai arată sursa citată. În mod normal, acest lucru le-ar fi dat peste cap sistemul imunitar în încercarea de a lupta cu infecţia sau i-ar fi îmbolnăvit pur şi simplu, însă nici unul dintre aceste lucruri nu s-a întâmplat.

Profesorul Philip Goulder, unul dintre cercetătorii de la Universitatea Oxford a declarat că „sistemul lor imunitar ignoră virusul cât de mult poate''. „A declara război împotriva virusului este, în multe cazuri, o abordare greşită'', a completat acesta. „Unul dintre lucrurile relevate de acest studiu este faptul că HIV nu are atât de mare legătură cu virusul în sine cât mai ales cu răspunsul imunitar faţă de acesta'', a explicat specialistul.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, faptul că 10% dintre copii supravieţuiesc cu virusul HIV prezintă similarităţi uimitoare cu felul în care peste 40 de specii de primate non-umane pot trăi cu SIV — virusul imunodeficienţei simiene.

Copiii au un sistem imunitar relativ mai tolerant decât cel al adulţilor, care reacţionează mult mai agresiv.

Profesorul Goulder crede că aceste descoperiri ar putea ajuta la rebalansarea sistemului imunitar în cazul tuturor pacienţilor cu HIV.