„Aici s-a produs o dramă, dar de asemenea o renaştere şi deci există o speranţă', a declarat şeful statului francez, decorându-l pe directorul acestei mici întreprinderi din regiunea pariziană şi pe un angajat al său, care au blocaţi timp de câteva ore de prezenţa jihadiştilor Chérif şi Said Kouachi.

François Hollande, a cărui ţară a fost lovită de o serie de atentate începând din ianuarie 2015, soldate cu 248 de morţi, le-a cerut încă o dată francezilor să facă front comun şi să nu-şi renege valorile pentru a înfrunta gruparea Stat Islamic (SI).

Aflat în dificultate în sondaje, cu şapte luni înainte de alegerile prezidenţiale, şeful statului francez a intensificat comemorările legate de atentate. Pe 14 octombrie, el va prezida la Nisa o ceremonie de omagiere a victimelor atacului din 14 iulie soldat cu 86 de morţi.

Pe 9 ianuarie 2015, fraţii Kouachi s-au ascuns în imprimeria din Dammartin-en-Goele, la aproximativ 30 de kilometri nord-est de Paris, în timp ce erau urmăriţi după ce omorâseră 12 persoane în redacţia Charlie Hebdo şi după plecarea de la locul faptei.

În tipografie ei l-au luat ostatic timp de o oră şi jumătate pe directorul tipografiei Michel Catalano. Unul dintre angajaţii săi a rămas ascuns timp de opt ore după intrarea în imprimerie a celor doi oameni puternic înarmaţi şi a fost în cele din urmă eliberat după asaltul jandarmilor de elită care i-au împuşcat mortal pe jihadişti.