„Obiectivul acestui acord este de a înceta războiul şi de a menţine ţara noastră sigură, liberă şi suverană'', a declarat Hekmatyar, care a avut o intervenţie, printr-o legătură video, la ceremonia desfăşurată la palatul prezidenţial.

La ceremonia de semnare a acordului de pace, care a fost transmisă de televiziunea de stat, au fost prezenţi reprezentaţi de rang înalt din partea guvernului şi ai grupării insurgente Hezb-e Islami, condusă de Hekmatyar.

Gruparea insurgentă, una dintre cele mai mari din ţară, se opune intervenţiei militare internaţionale din Afganistan. Ea a luptat împotriva trupelor internaţionale şi a guvernului afgan de la invadarea ţării de către coaliţia condusă de SUA în 2001, notează DPA.

Una dintre condiţiile puse de Hezb-e Islami pentru un acord de pace este plecarea tuturor trupelor străine din ţară. Acordul prevede că militarii străini ar trebui să părăsească Afganistanul potrivit unui ''calendar rezonabil''.

Acordul dintre Hezb-e Islami şi guvernul afgan le oferă imunitate judiciară tuturor membrilor grupării. De asemenea, toţi membrii organizaţiei aflaţi în închisorile guvernamentale urmează să fie eliberaţi în următoarele două luni, potrivit documentului, consultat de DPA.

Preşedintele Ghani a estimat că acordul „va arăta o cale mai departe pentru alte grupări militante care luptă împotriva guvernului afgan şi a trupelor străine din ţară''.

Potrivit acordului, guvernul afgan va trimite cereri oficiale la Consiliul de Securitate al ONU şi la agenţiile relevante pentru ca ''toate restricţiile împotriva Hezb-e Islami să fie ridicate''.

La rândul său, Hezb-e-Islami va înceta să sprijine orice grupare considerată teroristă de către Afganistan, să-şi desfiinţeze toate organizaţiile militare şi să funcţioneze doar ca organizaţie politică.

Hekmatyar, fost lider al gherilei antisovietice şi fost prim-ministru, este considerat responsabil în principal pentru plonjarea ţării într-un război civil sângeros după prăbuşirea, în 1992, a regimului de la Kabul susţinut de către sovietici.