„Raportul prezentat astăzi include un nou element foarte important: o informaţie privind ruta pe care arma a fost transportată în Ucraina din Rusia”, apoi, după ce a avut loc tirul, retrimisă în Rusia trecând „printr-un sector de la frontiera ruso-ucraineană, aflat exclusiv sub controlul Rusiei şi al militanţilor săi. Această informaţie arată din nou implicarea directă a statului-agresor în prăbuşirea avionului”, se menţionează în comunicatul Ministerului de Externe al Ucrainei.

Potrivit rezultatelor anchetei penale, prezentate de Olanda miercuri,racheta care a doborât cursa MH17 a companiei Malaysia Airlines în 17 iulie 2014 a fost adusă din Rusia.

Ancheta a confirmat, de asemenea, că racheta a fost trasă dintr-o tabără situată la acea dată pe teritoriul aflat sub controlul separatiştilor proruşi.

Parchetul olandez a mai anunţat că a identificat circa o sută de persoane care „au jucat un rol activ” în această dramă.

„Aceasta pune capăt tuturor tentativelor Rusiei de a discredita activităţile echipei de anchetă comune (JIT) şi concluziile ei, difuzând informaţii deformate sau fabricate”, a adăugat ministerul ucrainean.

La rândul său, Rusia a acuzat din nou, luni, armata ucraineană, că este responsabilă de prăbuşirea zborului MH17.

Deciziile juridice care vor urma rezultatelor anchetei penale vor arăta „cine este cine în Donbas (estul Ucrainei), cine vrea pace şi cine seamănă răul şi a făcut mii de victime nevinovate”, a reacţionat la această acuzaţie premierul ucrainean Volodimir Groisman, pe pagina sa de Facebook.

Toate cele 298 de persoane ce se aflau la bordul avionului Boeing 777 ce efectua cursa Amsterdam-Kuala Lumpur, pasageri şi membri ai echipajului, au fost ucişi. Majoritatea victimelor erau de naţionalitate olandeză.