În urma unei ofensive rapide din 2014, SI a preluat controlul asupra mai multor părţi ale teritoriului irakian la nord şi vest de Bagdad şi şi-a creat la Mosul o adevărată fortăreaţă. Forţele irakiene, care în ultimii doi ani au câştigat teren, mai ales în provincia occidentală Al-Anbar, se pregătesc acum să recucerească oraşul.

„În urma unei consultări cu guvernul irakian, SUA sunt pregătite să trimită forţe militare suplimentare pentru a-i antrena şi consilia pe irakieni în momentul în care pregătirea pentru campania de la Mosul s-a intensificat”, a declarat responsabilul american, fără a furniza cifre.

Aproximativ 4.600 militari americani sunt desfăşuraţi în prezent în Irak. Cu puţin timp înainte, serviciul de presă al prim-ministrului Haider al-Abadi a anunţat că Bagdadul a solicitat o 'creştere' a numărului militarilor americani pentru susţinerea forţelor irakiene în bătălia lor 'iminentă' pentru recucerirea Mosul.

ONU a avertizat că o operaţiune militară împotriva acestui oraş ar putea provoca strămutarea a până la un milion de refugiaţi.

În afară de desfăşurarea unor consilieri militari americani în Irak, SUA asigură o acoperire aeriană crucială forţelor guvernamentale irakiene în operaţiunile antijihadiste.

În Siria, sute de militari americani sunt desfăşuraţi pe lângă grupări rebele şi kurde care luptă cu combatanţii Stat Islamic, grupare vizată de bombardamente ale aviaţiei coaliţiei internaţionale.

La mijlocul lunii iulie, şeful Pentagonului Ashton Carter a anunţat în cursul unei vizite la Bagdad trimiterea în Irak a sute de soldaţi americani suplimentari pentru a ajuta forţele guvernamentale să lupte împotriva grupării jihadiste şi să recucerească Mosul.