Acest anunţ-surpriză urmează înfrângerii partidului său, Lepep (Poporul, în creolă), în legislativele din septembrie, în urma cărora opoziţia a obţinut majoritatea în parlament, pentru prima dată după revenirea la sistemul multipartit, în 1993.

Lepep, fost partid unic la putere din 1997, a obţinut numai 10 fotolii de deputat, comparativ cu cele 15 obţinute de coaliţia de opoziţie Linyon Demokratik Seselwa (Uniunea democratică seychelleză).

James Michel, 72 de ani, la putere din 2004 şi care exercita atât împuterniciri de preşedinte, cât şi de şef al executivului, va fi înlocuit de vicepreşedintele Danny Faure, care va duce la capăt mandatul de cinci ani.

Michel plăteşte de asemenea pentru rezultatul dezolant din alegerile prezidenţiale din decembrie 2015, când a fost reales pentru un al treilea mandat doar cu 50,15% dintre sufragii, cu 193 de voturi mai mult decât liderul opoziţiei Wavel Ramkalawan.

Republica Seychelles este un arhipelag format din 115 insule din Oceanul Indian, care îşi asigură veniturile în special din turism şi pescuit, fiind cunoscut drept paradis fiscal. Este ţara cu cea mai mică populaţie din toate statele Africii.