„Nu există o contradicţie între o apărare europeană puternică şi o Alianţă Nord-Atlantică puternică. În realitate, cele două se întăresc una pe alta", a spus secretarul general al NATO, alături de şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, în marja unei reuniuni ministeriale a UE la Bratislava.

Cei 28 de miniştri ai apărării din UE discută marţi, în capitala Slovaciei, diferitele piste pentru o mai bună cooperare europeană în materie de securitate şi apărare, una din priorităţile fixate la summitul Celor 27 (fără Marea Britanie) de la 16 septembrie la Bratislava.

Chiar dacă un astfel de proiect nu este pe masa discuţiilor, a afirmat Mogherini, britanicii şi-au reiterat opoziţia faţă de "orice idee a unei armate europene", prin vocea ministrului lor al apărării, Michael Fallon.

„NATO trebuie să rămână piatra de temelie a apărării noastre şi a apărării Europei", iar ideea unei armate europene „ar submina" autoritatea Alianţei Nord-Atlantice, a spus Fallon, la sosirea la reuniunea de marţi.

În ceea ce îl priveşte, Jens Stoltenberg a salutat lansarea unei dezbateri despre „cum poate fi întărită apărarea” UE, considerând, la fel ca şefa diplomaţiei europene, că acest lucru ar fi „complementar" activităţii NATO.

Dialogul dintre NATO şi UE trebuie să fie „transparent şi deschis, pentru a garanta că vom întări cu adevărat Europa, apărarea europeană, dar şi cooperarea transatlantică", a mai spus şeful Alianţei Nord-Atlantice.