În urmă cu o săptămână, o rachetă care este posibil să fi avut încărcătură chimică a lovit baza militară de la Qayyara, unde staţionează şi trupe americane, reaminteşte agenţia. Primele teste au indicat că era vorba de gaz muştar, dar ulterior probele s-au dovedit neconcludente, a declarat presei căpitanul de marină Jeff Davis, purtător de cuvânt al Departamentului Apărării de la Washington.

El a precizat că SI nu are decât posibilităţi rudimentare de a transforma în armă substanţele iritant-vezicante. De obicei, militanţii islamişti folosesc un amestec de pulbere chimică şi ulei, care lasă urme caracteristice. "În general nu este o concentraţie letală. Este mai mult un iritant, dar repet, nu considerăm acest lucru semnificativ din punct de vedere militar".

Potrivit lui Davis, gazul muştar utilizat în primul război mondial (n. red. — iperită) era mult mai periculos, dar forţele irakiene şi americane trebuie să fie pregătite pentru atacuri cu arme chimice. Militarii Statelor Unite au pregătirea şi echipamentul necesare şi acţionează pentru a pregăti şi echipa corespunzător şi trupele irakiene.

Pentagonul a anunţat că a trimis în Irak peste 50.000 de măşti de gaze, din care 40.000 destinate forţelor de securitate irakiene.