Laureată a Premiului Reporteri fără Frontiere (RSF) în 2015, Zaina Erhaim, 31 de ani, stabilită în Turcia, se află în Regatul Unit pentru a vorbi despre „femeile pe linia frontului".

La sosirea sa pe aeroportul Heathrow, poliţia de frontieră britanică i-a reţinut paşaportul, a indicat ea, confirmând astfel o informaţie publicată anterior de The Observer.

„Mi-au spus că guvernul meu a semnalat paşaportul meu ca fiind furat şi ei mi l-au confiscat. Mi-au spus că-l vor returna regimului sirian”, a afirmat ea, acuzând Damascul că a fabricat acest caz pentru a-i provoca probleme.

„Regimul nu mă poate ucide în Marea Britanie, atunci îi este mai uşor să spună ca mi-am furat propriul paşaport", a spus ea. Aceasta a estimat, cu amărăciune, că guvernul britanic „ajută regimul sirian să şicaneze jurnaliştii şi militanţii pentru drepturile omului".

„Regimul ne omoară în interiorul Siriei şi, în mod evident, Marea Britanie şi alte ţări îl ajută să ne lovească atunci când călătorim în străinătate", a acuzat aceasta.

La solicitarea AFP, Ministerul de Interne britanic nu a răspuns duminică după-amiază.

Zaina Erhaim, care dispune de un alt paşaport, a fost autorizată să intre pe teritoriul Marii Britanii, dar acum se pune problema condiţiilor în care poate reveni în Turcia şi ale viitoarelor sale călătorii.

„Nu mai am decât vechiul paşaport care este complet plin şi nu ştiu cum va reacţiona Turcia când voi reveni acolo", a spus ea.

Jurnalista este şi laureată a premiului Peter Mackler pe 2015 care recompensează curajul şi etica jurnalistică. În Siria, ea a pregătit numeroase persoane, între care şi femei, pentru a practica jurnalismul în televiziune şi în presa scrisă, contribuind la dezvoltarea unor noi publicaţii în Siria.

Premiul Peter Mackler în fost înfiinţat în memoria fostului redactorului şef al AFP pentru America de Nord, decedat brusc în 2008.