În faţa presei, ambasadorul francez François Delattre a acuzat regimul sirian şi aliatul său rus că urmăresc o soluţie militară în Siria şi se folosesc de negocieri ca de o „perdea de fum".

Reuniunea, care a debutat la sediul ONU din New York, a fost convocată de SUA, Franţa şi Regatul Unit. Aceste ţări doresc să exercite presiuni asupra Rusiei ţi indirect asupra regimului sirian, prin Moscova, pentru a restabili o încetare a focului în cadrul unui acord americano-rus.

„Franţa cere aplicarea imediată" a acestui acord „începând cu Alep", a exclamat Delattre, comparând oraşul sirian cu Sarajevo în timpul războiului din Bosnia şi cu Guernica în timpul războiului civil din Spania.

„Crime de război sunt comise în Alep", a reiterat el, menţionând "utilizarea de bombe incendiare şi a muniţiei sofisticate".

Ambasadorul britanic la ONU, Matthew Rycroft, a denunţat, la rândul său, „încălcările flagrante ale dreptului internaţional" la Alep şi a evocat posibilitatea sesizării Curţii Penale Internaţionale. Ultima tentativă a Consiliului de a face o sesizare în acest sens a avut drept consecinţă un veto rusesc.