„Suferinţele provocate civililor nevinovaţi sunt o încălcare inacceptabilă a dreptului internaţional umanitar", au afirmat într-un comunicat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri Externe, Federica Mogherini, şi comisarul european pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides.

Ei au condamnat tirurile de artilerie şi lansarea de bombe incendiare asupra oraşului Alep, precum şi „atacul deliberat" al unui convoi umanitar în urmă cu aproape o săptămână şi „întreruperea intenţionată a aprovizionării cu apă a majorităţii civililor care se mai află în oraş".

Atacul convoiului umanitar, care a avut loc luni lângă Alep, s-a soldat cu moartea a peste 20 de civili şi a stârnit proteste la nivel internaţional.

Statele Unite afirmă că acest convoi a fost victima unei lovituri aeriene a aviaţiei siriene sau aviaţiei ruse care îl susţine pe preşedintele sirian, Bashar Al-Assad.

Rusia, cu imagini video în sprijin, pune la îndoială faptul că distrugerea convoiului a fost provocată de o lovitură aeriană. Moscova neagă orice responsabilitate a aviaţiei sale ori a puterii de la Damasc în această afacere.

Potrivit unor responsabili ai Naţiunilor Unite, aproape două milioane de persoane sunt în prezent lipsite de apă la Alep, după ce aviaţia regimului sirian a bombardat o staţie de epurare iar rebelii au închis alta ca măsură de represalii.

Din iulie 2012, oraşul Alep este divizat între cartierele de vest, aflate sub controlul regimului, şi cartierele de est, administrate de opozanţi.

În comunicatul lor, dat publicităţii la Bruxelles, Federica Mogherini şi Christos Stylianides consideră că suferinţele la care sunt supuşi civilii la Alep constituie „un afront" adus lumii întregi.

„Aceasta riscă să ne îndepărteze mai mult de o reglementare negociată a conflictului, care rămâne singura modalitate de a-i pune capăt", au subliniat ei.

Cei doi responsabili europeni au lansat un apel celor care au influenţă asupra regimului sirian şi grupărilor armate ale opoziţiei "să exercite o presiune maximă pentru ca aceste atacuri să înceteze".

De asemenea, ei au cerut să se acţioneze pentru asigurarea „accesului umanitar liber şi permanent la persoanele care au nevoie de acesta" şi „reluarea cât mai repede posibil a negocierilor sub auspiciile ONU la Geneva" pentru a pune capăt conflictului.

Un acord de încetare a focului negociat de Statele Unite şi Rusia a dus la o serioasă reducere a violenţelor la Alep, însă nu a permis accesul ajutoarelor umanitare, iar armistiţiul s-a încheiat la începutul săptămâni.