Alex, copilul american care i-a cerut lui Barack Obama să îl aducă pe Omran în SUA, şi-a citit scrisoarea într-un videoclip. Micuţul a fost impresionat de drama lui Omran. 

„Dragă preşedinte Obama. Îţi aminteşti de băieţelul din ambulanţă, din Siria? Poţi, te rog, să te duci să-l iei şi să-l aduci la noi?”aşa îşi începe scrisoarea către Barack Obama băieţelul de şase ani.

„Îi vom da o familie şi va fi fratele nostru. Catherine, sora mea mai mică, va aduna fluturi şi licurici pentru el. Îl vom invita la aniversări şi ne va învăţa o limbă străină. Din moment ce nu va aduce jucării şi nu are jucării, Catherine va împărţi cu el iepuraşul mare albastru cu dungi albe. Eu îi voi da bicicleta şi îl voi învăţa să meargă cu ea”, a continuat copilul. 

Vorbele băiatului l-au impresionat atât de tare pe Barack Obama încât i-a citit scrisoarea la summitul pentru refugiaţi de la ONU.

„Sunt cuvintele unui băieţel de şase ani. Ne învaţă multe. Umanitatea de care poate da dovadă un copil, care nu a învăţat să fie cinic sau suspicios sau temător faţă de alţi oameni, din cauza locului din care vin sau a modului în care arată sau se roagă. Şi doar înţelege noţiunea de a se comporta cu semenii lui cu compasiune, cu blândeţe. Cu toţii putem învăţa de la Alex. Imaginaţi-vă câtă suferinţă am putea alina şi câte vieţi am putea salva şi cum ar arăta lumea noastră dacă, văzând un copil care suferă, oriunde în lume, am spune: „îi vom oferi o familie şi el va fi fratele nostru"!”, a spus preşedintele Barack Obama la summitul ONU de la New York.

Omran a devenit simbolul războiului din Siria, după ce o imagine cu el, rănit în urma unui bombardament asupra oraşului Alep, a făcut înconjurul lumii. 

Purtat pe braţe de un bărbat, băiatul a fost aşezat într-o ambulanţă. Dezorientat şi acoperit de sânge şi praf, băieţelul a aşteptat sosirea unui medic. Aşa a fost surprins copilul, al cărui nume este acum cunoscut pe tot globul. 

Fără voia lui, Omran a devenit rapid simbolul unei tragedii naţionale, al unei drame care pare fără sfârşit în oraşul considerat odinioară perla Siriei.