Potrivit ziarului britanic, trimiterea portavionului a fost anunţată de însuşi ministrul apărării din Rusia, Serghei Şoigu.

Între timp, jurnalistul subliniază că situaţia din Siria a escaladat: miercuri, în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, şefii corpurilor diplomatice din Rusia şi SUA „au făcut schimb de acuzaţii privind subminarea armistiţiului”, arătând în acelaşi timp „ostilitate flagrantă” unul faţă de altul.

În special, secretarul de stat american John Kerry a spus că, după incidentul cu convoiul umanitar, care a fost distrus de avioanele ruseşti, au apărut îndoieli serioase că Moscova şi Damasc se vor conforma acordului de armistiţiu.

La rândul său, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a contracarat remarcile lui Kerry, acuzând grupărilor rebele sprijinite de SUA de încălcarea armistiţiului sirian.

Potrivit Times, SUA au detectat cu ajutorul radarului, în vecinătatea locului unde a fost distrus convoiul, două avioane de asalt Su-24. Astfel de avioane de atac sunt folosite de ambele forţe aeriene, ruse şi siriene, cu toate acestea, americanii consideră că raidul aerian îi are ca autori pe piloţii ruşi.

Moscova, la rândul său, acuză pe rebeli că au atacat convoiul. Guvernul rus a publicat poze filmate cu o dronă care arată că convoiul a fost însoţit de un autovehicul înarmat cu o mitralieră de calibru greu. Ce legătură are mitraliera cu ravagiile ulterioare, Kremlinul se fereşte să explice.