„Toţi cei care au sosit ilegal trebuie să fie strânşi şi trimişi înapoi. Nu către alte ţări ale UE, ci către locuri din afara Uniunii Europene”, a declarat Orban pentru site-ul de ştiri Origo.

Şeful executivului ungar s-a referit la toate persoanele care aşteaptă procesarea cererilor de azil, ceea ce înseamnă marea majoritatea a celor sosiţi în UE în ultimele 18 luni.

Ungaria a fost prima ţară membră a UE care a construit un gard şi a introdus o interdicţie pentru limitarea numărului de imigranţi, inclusiv refugiaţi, alte ţări urmându-i exemplu.

Guvernul de la Budapesta a anunţat la 24 februarie că intenţionează să organizeze un referendum cu privire la cotele obligatorii de relocalizare a refugiaţilor în statele Uniunii Europene. Motivul oferit de executiv a fost acela că doar cetăţenii ungari, nu Bruxellesul, pot decide cu cine doresc să trăiască împreună în propria ţară.

Ungaria se opune planului care prevede cote obligatorii pentru repartizarea de imigranţi între statele membre, adoptat în septembrie anul trecut, insistând că acesta îi încalcă suveranitatea.

Preşedintele Ungariei, Janos Ader, a stabilit pentru 2 octombrie data desfăşurării referendumului. La această consultare populară, alegătorii din Ungaria vor fi întrebaţi: „Doriţi să permiteţi Uniunii Europene să impună relocarea cetăţenilor non-ungari fără aprobarea parlamentului?”.