Pe de altă parte, Casa Albă a anunţat o creştere cu 4,5 miliarde de dolari în raport cu 2015 a contribuţiilor financiare ale acestor ţări care s-au reunit în marja Adunării Generale a ONU la New York.

În deschiderea unui summit al şefilor de stat organizat la iniţiativa Statelor Unite, Barack Obama a salutat în special rolul Germaniei şi Canadei în faţa crizei migratorii apărute pe fondul războiului care devastează Siria de peste cinci ani.

"Împreună, ţările noastre vor dubla numărul de refugiaţi pe care îi vom primi la noi, ridicându-l la 360.000 în acest an", a declarat liderul administraţiei de la Washington, fără precizări asupra angajamentelor altor state.

"Refugiaţii, în majoritate femei şi copii, fug din faţa războiului şi terorismului. Ei sunt victime", a subliniat el.

A-i respinge pe unii dintre ei pentru că sunt musulmani înseamnă "să întăreşti propaganda teroristă", a adăugat Barack Obama, într-o aluzie la afirmaţii făcute în campania electorală de candidatul republican Donald Trump.

Mai devreme în cursul zilei, preşedintele SUA a lansat de la tribuna ONU un apel ţărilor bogate să se angajeze mai mult, "chiar şi atunci când este dificil din punct de vedere politic".

În cursul anului fiscal 2015-2016, Statele Unite au primit 10.000 de refugiaţi sirieni.

Această cifră este considerată insuficientă de către apărătorii drepturilor omului care acuză lipsa de reacţie a primei puteri mondiale în faţa unei crize migratorii de o amploare fără precedent.

Pentru anul fiscal următor (2016-2017), Washingtonul s-a angajat să primească în total 110.000 refugiaţi, însă nu a precizat câţi dintre aceştia sunt din Siria.

Peste jumătate dintre refugiaţii lumii trăiesc în opt ţări (Liban, Iordania, Turcia, Iran, Kenya, Etiopia, Pakistan, Uganda), în timp ce în ţările cele mai bogate se află numai 14% dintre aceştia.