Abe a făcut această declaraţie la summitul Naţiunilor Unite privind refugiaţii în marja Adunării Generale a ONU. El a afirmat că banii vor fi destinaţi ajutoarelor umanitare pentru refugiaţi şi imigranţi şi vor fi acordaţi pentru a sprijini ţările şi comunităţile gazdă.

Premierul nipon a afirmat că actuala criză a refugiaţilor şi imigranţilor este fără precedent şi reprezintă o gravă criză umanitară. El a afirmat că Japonia doreşte să colaboreze strâns cu alte ţări.

La Adunarea Generală a ONU de anul trecut, Abe a afirmat că Japonia va furniza circa 1,6 miliarde de dolari pentru a ajuta refugiaţii sirieni şi irakieni şi pentru a sprijini procesul de pace din Orientul Mijlociu şi Africa.

Deşi Tokio este un donator important pentru sprijinirea ţărilor care se confruntă cu actuala criză a refugiaţilor (21,3 milioane de refugiaţi la nivel global), Japonia a acceptat un număr mic de refugiaţi pe teritoriul său.

Abe a afirmat că Japonia oferă sprijin refugiaţilor sirieni şi comunităţilor gazdă din diferite ţări, între care Turciei şi Iordaniei. El a precizat că oferă pregătire profesională refugiaţilor sirieni din Liban şi tinerilor libanezi în cooperare cu Agenţia ONU pentru refugiaţi.