Pregătirile, care implică şi ridicarea unor tuburi verticale în care pot fi inseraţi stâlpii gardului, au început luni, dar încă nu s-a luat decizia de a construi bariera, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei din landul Burgenland, frontalier cu Ungaria. 

Gardul de lângă punctul de trecere a frontierei de la Nickelsdorf va fi ridicat dacă Austria decide să activeze un set de măsuri speciale care să-i permită să respingă majoritatea solicitanţilor de azil atunci când ajung la frontieră. 

Afluxul de migranţi s-a diminuat mult faţă de anul trecut, când sute de mii de persoane plecate din Orientul Mijlociu din cauza războiului şi a sărăciei s-au îndreptat spre Germania tranzitând statele balcanice. 

Ungaria a construit între timp un gard la graniţa cu Serbia şi ţările balcanice au introdus propriile restricţii la frontiere, în coordonare cu Austria, ceea ce în mare parte a dus la închiderea rutei balcanice spre Vestul Europei. 

După afluxul de anul trecut, când Austria a primit circa 90.000 de solicitanţi de azil, peste 1% din populaţia sa, guvernul a anunţat că va permite doar unui număr de 37.500 de oameni să depună cereri de azil.

Numărul solicitanţilor de azil veniţi în Austria a fost de 26.400 până luna trecută. 

Austria susţine că astfel de garduri sunt necesare pentru gestionarea mulţimilor. 

Autorităţile de la Viena au construit o barieră de 4 km cu un punct de trecere la frontiera cu Slovenia când aceasta a devenit principala rută vizată de migranţi şi au anunţat că vor ridica una şi în Pasul Brenner, la frontiera cu Italia, dacă va fi necesar.