„Dragi compatrioţi, cu inima grea vă informăm că starea de sănătate a preşedintelui nostru s-a degradat în mod clar şi că, potrivit medicilor, el se află într-o stare critică”, au explicat autorităţile într-un comunicat publicat pe un site oficial.

Comunicatul confirmă faptul că preşedintele Karimov, care conduce Uzbekistanul cu o mână de fier de peste un sfert de secol, a fost spitalizat sâmbătă în urma unei hemoragii cerebrale.

Autorităţile din această fostă republică sovietică din Asia Centrală au difuzat puţine informaţii privind starea sănătăţii preşedintelui, anunţând duminică spitalizarea acestuia ceea ce a provocat speculaţii intense şi semne de întrebare privind un eventual deces care ar fi ţinut secret.

Islam Karimov „este spitalizat şi se află la reanimare din cauza unei hemoragii cerebrale suferite sâmbătă dimineaţa. Starea sa de sănătate este considerată stabilă”, a scris de asemenea luni fiica preşedintelui Lola Karimova-Tilliaieva, potrivit unui mesaj apărut pe Instagram.

Decesul preşedintelui Islam Karimov ar arunca ţara în incertitudine, Uzbekistanul neavând niciun alt lider de la independenţa sa.

Islam Karimov a fost reales în martie 2015 pentru un nou mandat de cinci ani, cu peste 90% din voturi, după un scrutin în care nu a existat o opoziţie reală şi care a fost denunţat de observatorii internaţionali.

Acuzat de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului că a fraudat în mod regulat alegerile şi a arestat în mod arbitrar sute de opozanţi, Islam Karimov a fost criticat şi de ONU pentru că a permis folosirea torturii, o practică frecventă în închisorile din Uzbekistan.