Egiptul s-a plâns de nerespectarea de către furnizorii ruşi a normelor fitosanitare. Experţii cred că acest litigiu comercial nu va fi de lungă durată din moment ce niciuna dintre părţi nu este cu adevărat interesată de un nou război comercial. Totuşi, „pe 22 septembrie au fost introduse restricţii temporare la importul de fructe şi legume din Egipt. Restricţiile se referă, în special, la citrice, roşii, cartofi şi alte produse” a declarat vineri Iulia Şvabauskene, adjunctul şefului Rosselhoznadzor. Oficialul a explicat că interdicţia a fost introdusă din cauza lipsei de eficienţă a sistemului fitosanitar din Egipt.

Egiptul este unul dintre cei mai mari furnizori de fructe şi legume în Federaţia Rusă, în special de citrice. De exemplu, potrivit Uniunii Naţionale a Producătorilor de Fructe şi Legume, numai în ianuarie-iulie 2016, Egiptul a livrat în Rusia 37,1% din totalul importurilor de fructe citrice (265,6 mii de tone). Atrage atenţia faptul că nemulţumirea ruşilor faţă de calitatea lămâilor şi a portocalelor egiptene a apărut imediat după ce autorităţile egiptene au emis pretenţii faţă de calitatea grâului din Rusia.

De la sfârşitul lui august în Egipt au intrat în vigoare noi reguli care impun ca importul de grâu să fie liber de orice urme de ergotă – cornul secarei (ciuperca parazit la cereale). Egiptul a anunţat o nouă licitaţie internaţională pentru achiziţionarea de grâu care este conformă cu noile reglementări ce nu permit conţinut de cornul secarei în cereale.

Problema este că aceste noi reguli se aplică chiar şi la contractele de livrare care au fost încheiate înainte ca noile cerinţe să intra în vigoare. Ca rezultat, mai multe loturi mari de grâu din Rusia şi România au fost respinse recent de autorităţile fitosanitare egiptene. 

Egiptul este principalul cumpărător de grâu rusesc din lume. Conform estimărilor experţilor, ponderea grâului rusesc pe piaţa egipteană este de 65%. Astfel, până la sfârşitul sezonului trecut, un sfert din toate livrările de grâu din Rusia au vizat ţara piramidelor. Sistarea livrărilor spre Egipt obligă exportatorii ruşi să scadă preţul grâului.

Unii experţi cred că motivele conflictului sunt mai adânci. „Decizia privind grâul este temporară şi conjuncturală. Ea trebuie pusă in context cu problema traficului turistic în Egipt”, spune Aleksei Portanski, profesor la Şcoala Superioară de Economie din Moscova. Refacerea fluxului turistic este foarte importantă pentru egipteni, iar Cairo poate încerca să se folosească de problema grâului pentru a obţine mai mulţi turişti din Rusia, argumentează el.