Cercetători de la universităţile Columbia şi Harvard din Statele Unite au estimat 91.600 de decese premature în Indonezia, mai ales în regiunile invadate de fumul incendiilor, 6.500 în Malaezia şi 2.200 în Singapore.

Această nouă estimare contrastează cu ultimele statistici ale autorităţilor indoneziene, care indicau 19 morţi anul trecut, potrivit studiului publicat în revista Environmental Research Letters.

„Dacă nu se va schimba nimic, fumul mortal va continua să aibă repercusiuni teribile ani de-a rândul”, a avertizat Yugun Indradi, de la Greenpeace Indonezia.

Faptul de a nu acţiona imediat pentru a opri pierderile de vieţi „ar fi criminal”, a estimat acesta.

Nicio reacţie a Ministerului indonezian al Mediului nu a putut fi obţinută de AFP.

Acest studiu revoluţionar efectuat pentru prima dată furnizează un număr de decese atribuite incendiilor de pădure din 2015, dar este vorba despre o estimare prudentă, potrivit Greenpeace.

Numai impacturile asupra sănătăţii adulţilor şi efectele periculoase ale particulelor fine PM 2.5, care pot ajunge în cele mai profunde ramificaţii ale căilor respiratorii, au fost luate în calcul. Efectele asupra celor mai tineri sau ale altor toxine provenite de la incendii nu au fost examinate.

Circa 2,6 milioane de hectare de păduri tropicale din Indonezia s-au transformat în scrum anul trecut, în urma unor incendii provocate mai ales ilegal în scopul defrişării şi fertilizării terenurilor, în special pentru a mări plantaţiile dedicate obţinerii uleiului de palmier.

Fumul dens a invadat mai multe ţări din sud-estul Asiei şi a provocat zeci de mii de infecţii respiratorii în rândul populaţiei, precum şi închiderea unor şcoli şi anularea multor curse aeriene.

Incendii de pădure au avut loc şi în 2016 în Indonezia, în special pe insulele Sumatra şi Kalimantan, însă, pentru moment, impactul pare a fi net inferior celui din 2015, mai ales datorită unor mari cantităţi de precipitaţii înregistrate în mod neobişnuit în timpul sezonului secetos.