Sunt primele alegeri de la anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea din Ucraina. Alegerile din Crimeea nu sunt recunoscute ca legitime de România, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe transmis sâmbătă AGEPRES. Nici Statele Unite nu recunosc anexarea Crimeei şi nu vor recunoaşte rezultatele acestor alegeri, conform unui comunicat al Departamentului de Stat de la Washington.

La alegerile pentru cele 450 de locuri în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului Rusiei, s-au înscris peste 6500 de candidaţi, reprezentând 14 partide. Ei îşi dispută voturile a aproximativ 110 milioane de alegători.

Marele favorit este partidul Rusia Unită, al preşedintelui Vladimir Putin, care domină Duma şi în actuala legislatură. Popularitatea şefului statului este în jur de 80%. În aceste condiţii, campania electorală nu a trezit prea mare interes. Organizaţia neguvernamentală Golos, care militează pentru drepturile alegătorilor, a afirmat într-un raport că a fost „cea mai lipsită de vlagă şi inactivă campanie din ultimii 10 ani".

Putin a cerut ruşilor sâmbătă, într-o alocuţiune televizată, să se prezinte la vot „pentru Rusia". Pentru aceste alegeri, el a numit-o la conducerea comisiei electorale centrale fosta delegată la Kremlin pentru drepturile omului, Ela Pamfilova, în locul lui Vladimir Ciurov, acuzat de opoziţie că a manipulat rezultatele mai multor alegeri. La ultimele alegeri parlamentare, în septembrie 2011, sute de mii de manifestanţi au protestat împotriva fraudelor electorale.