Un sondaj de opinie publicat vineri de televiziunea publică ZDF indica 23% pentru social-democraţii actualului primar Michael Mueller, 18% pentru Uniunea Creştin-Democrată (CDU) care o susţine pe Merkel, 15% pentru Verzi şi 14% pentru AfD, Alianţa pentru Germania, care participă pentru prima dată la acest scrutin. Coaliţia actuală de guvernământ (CDU împreună cu Uniunea Creştin Socială din Bavaria, CSU) nu a obţinut niciodată un rezultat atât de slab, de la dărâmarea zidului Berlinului în 1989.

Chiar dacă la Berlin conservatorii nu sunt, tradiţional, prea puternici, un scor slab ar complica şi mai mult situaţia cancelarului Angela Merkel, deja aflată în conflict cu aliaţii săi pe tema politicii privind imigraţia, impusă începând din 2015. Alegerile generale din Germania sunt programate anul viitor, reaminteşte AFP.

Pe de altă parte, AfD, înfiinţată de numai trei ani, are deja reprezentanţi în nouă din cele 16 landuri germane, cu un discurs islamofob care atrage voturile celor îngrijoraţi de valul de refugiaţi. Germania a înregistrat de anul trecut un milion de cereri de azil.

Berlinul atât de cosmopolit, unde imigranţii (în primul rând turci şi ruşi) formează 13,5% din populaţie, este chemat de politicienii moderaţi să se opună dreptei populiste. Primarul în exerciţiu a folosit în campanie un afiş care îl prezintă alături de o femeie care poartă văl. El a comparat ascensiunea AfD cu cea a naziştilor din perioada interbelică şi a cerut alegătorilor să evite repetarea istoriei. La rândul său, conservatorul Frank Henkel, ministru de interne al landului Berlin, a denunţat partidul „care tolerează rasişti la conducere". Chiar şi clubul tehno Berghain, o legendă care contribuie mult la atractivitatea Berlinului, a făcut apel la oprirea prin vot a populismului. Angela Merkel, al cărei partid a fost umilit de AfD la alegerile din landul Mecklenburg-Pomerania de Vest pe 4 septembrie, a recunoscut însă că este greu de făcut faţă acestei tendinţe.

Temele locale de campanie au fost mult diferite de cele naţionale, transmite AFP. Primarul Mueller speră într-o alianţă post-electorală cu Verzii şi chiar cu stânga radicală, în locul celei actuale cu CDU. Alegătorii din capitală şi-au pierdut mult din încrederea în cele două partide mari, CDU şi SPD (social-democrat). AFP notează câteva puncte sensibile: preţurile pe piaţa imobiliară berlineză au crescut foarte mult; oraşul are datorii mari; serviciile publice — transport în comun, învăţământ, primirea refugiaţilor — sunt deficitare; iar construcţia noului aeroport a ajuns de batjocura întregii Germanii, aflându-se în întârziere cu cinci ani, în timp ce bugetul a fost depăşit cu miliarde de dolari din cauza unor erori majore de proiectare.