Comisia independentă care organizează cele trei dezbateri prezidenţiale şi dezbaterea viceprezidenţială a anunţat vineri că numai candidata democrată şi candidatul republican vor fi invitaţi la dezbaterea organizată la 26 septembrie la universitatea Hofstra, din apropiere de New York. Aceasta a adăugat că ambii şi-au luat angajamentul să fie prezenţi.

Potrivit mediei a cinci sondaje reţinute, Hillary Clinton obţine 43% din intenţiile de vot, urmată de Donald Trump (40,4%), Gary Johnson (8,4%) şi candidata verzilor, Jill Stein (3,2%).

Gary Johnson spera să atingă pragul de 15% din intenţiile de vot pentru a profita de audienţa dezbaterilor, printre cele mai ridicate ale anului. În 2012, 46,2 milioane de familii americane au vizionat prima dezbatere dintre preşedintele Barack Obama şi republicanul Mitt Romney, potrivit companiei Nielsen.

Cu prezenţa lui Donald Trump în acest an, acest record ar putea fi depăşit.

"Comisia îşi poate bate joc de un candidat care nu a obţinut 'decât' 9 sau 10% în câteva sondaje alese cu grijă, dar 9% reprezintă 13 milioane de alegători, mai mult decât populaţia totală din Ohio şi din alte state", a reacţionat Gary Johnson într-un comunicat. "Şi totuşi republicanii şi democraţii au ales să condamne la tăcere candidatul preferat de aceste milioane de americani", a adăugat el.

Dezbaterile vor avea loc la 26 septembrie, 9 şi 19 octombrie. Vicepreşedinţii lor, democratul Tim Kaine şi republicanul Mike Pence, se vor înfrunta o singură dată, pe 4 octombrie, fiind singurii calificaţi.

Comisia va anunţa ulterior numele candidaţilor calificaţi pentru cele două dezbateri prezidenţiale din octombrie.