„Moscova trebuie să înţeleagă că preţul acestor ilegalităţi va fi tot mai mare. Unul dintre motivele în favoarea sancţiunilor trebuie să fie alegerile parlamentare care se desfăşoară pe teritoriul Ucrainei”, a explicat Poroşenko, referindu-se la scrutinul din Crimeea.

El a făcut aceste declaraţii la forumul Strategia Europeană de la Yalta (Yalta European Strategy — YES). După anexarea Crimeii, acest forum nu se mai desfăşoară la Yalta, însă i-a fost păstrat numele.

Pe de altă parte, Poroşenko a insistat că nu va convoca alegeri locale şi nici nu va da proruşilor dreptul la autoguvernare în Donbas fără ca Moscova să garanteze securitatea în zona de conflict din estul separatist al Ucrainei. „O spun o dată pentru totdeauna. Niciun pas mai departe atât timp cât partea rusă nu avansează cu măsurile de securitate”, a indicat preşedintele ucrainean.

Poziţia oficială a Kievului este că înainte de a aplica componenta politică a acordurilor de pace convenite la Minsk trebuie să treacă câteva luni fără să se tragă un singur foc de armă în estul separatist al Ucrainei.

„Alegerile locale în Donbas se vor putea desfăşura după ce vor fi îndeplinite anumite criterii politice şi de securitate, nu doar încetarea focului”, a explicat Poroşenko, făcând referire inclusiv la condiţia privind recuperarea de către autorităţile ucrainene a controlului frontierei cu Rusia.

Preşedintele ucrainean, care se bucură de un puternic sprijin din partea SUA, a insistat că nu va renunţa la condiţiile sale, deşi miniştrii de externe francez şi german, Jean-Marc Ayrault şi Frank-Walter Steinmeier, i-au cerut să fie dispus să poarte negocieri.

Ayrault şi Steinmeier, care au vizitat joi împreună zone din estul separatist al Ucrainei, au insistat că autorităţile de la Kiev trebuie să acorde un statut special acestei regiuni, să accepte desfăşurarea de alegeri acolo, precum şi o amnistie pentru toţi combatanţii.