Premierul slovac, Robert Fico, a declarat că statele UE vor să arate unitate şi că acesta este un proiect unic pe care doresc să-l continue.

„La sfârşitul zilei, sper că vom fi gata să pregătim o foaie de parcurs cu cele mai importante subiecte pe care vrem să le abordăm în următoarele şase luni„, a afirmat şeful guvernului de la Bratislava.

La rândul ei, Angela Merkel a spus la sosirea la summit că UE este „într-o situaţie critică”. „La acest summit trebuie să arătăm prin fapte că putem deveni mai buni”, a afirmat cancelarul german.

Preşedintele francez, Francois Hollande, a spus că Europa se confruntă „cu o corvoadă, aceea a Brexitului, şi în acelaşi timp cu o provocare — aceea de a supravieţui apărându-i mai bine pe cetăţenii europeni şi asigurându-ne că putem să ne pregătim pentru viitor”.

La rândul lui, şeful guvernului italian, Matteo Renzi, a spus că „Europa este cel mai mare vis politic realizat vreodată”. „Dar, după 70 de ani de pace, vrem ca Europa să ne dea un viitor, valori şi identitate”, a adăugat el.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a afirmat că este nevoie de o Europă cu „creştere, locuri de muncă şi prosperitate pentru toţi cetăţenii”.

„Avem nevoie de o Europă care poate gestiona migraţia eficient într-un mod uman. În orice caz, ceea ce Europa nu ar trebui să facă este să se îndrepte într-o direcţie greşită”, a mai spus Tsipras.

Cancelarul austriac, Christian Kern, crede că a venit timpul să se realizeze progrese în chestiuni reale, precum migraţia, securitatea şi protecţia socială. „Cei care iubesc Europa trebuie să aibă un interes în schimbarea ei”, a subliniat el.

Prim-ministrul olandez, Mark Rutte, a spus la sosirea la Bratislava că prin cooperare se creează sentimentul că eşti protejat într-o lume nesigură. „Olanda, de una singură, este prea mică într-o lume mare şi instabilă. În UE, ne simţim cu toţii mai siguri. Dacă o ţară mare ca Marea Britanie pleacă, nu este bine”, a spus el.

Xavier Bettel, premierul Luxemburgului, a afirmat că „astăzi este important să fim sinceri unii cu ceilalţi”. „Oricine spune că lucrurile sunt în regulă în Europa astăzi are nevoie de ochelari noi”, a apreciat el.

Omologul său belgian, Charles Michel, a spus că „este un moment al adevărului„ şi că întrebarea care se pune este dacă este posibil ca proiectul european să fie revitalizat.

„Convingerea mea este că putem reuşi în această operaţiune numai dacă suntem uniţi ca 27, dar cu voinţa de a nu mai fi imobili, de a lua decizii concrete pentru cetăţeni”, a spus Michel.

Prim-ministrul suedez, Stefan Lofven, a apreciat, la rândul lui că „nu avem nevoie de noi mandate, de noi sarcini uriaşe”.

Preşedinta lituaniană, Dalia Grybauskaite, crede că „priorităţile sunt dictate de viaţă”. „Securitate, criza migraţiei, provocări economice, toate acestea sunt date. Nu avem de ales decât să le rezolvăm”, a spus ea.

Milo Cerar, premierul sloven, a afirmat că UE poate avea un viitor doar dacă rămânem uniţi. „Deci este foarte important să rămânem împreună, să fim clari în privinţa divergenţelor, dar în final trebuie să găsim o abordare comună asupra provocărilor cu care ne confruntăm'', a spus el.