„După convorbirile pe care le-am avut cu Pavel Klimkin (omologul ucrainean) în urmă cu câteva zile la Berlin şi cu Serghei Lavrov (omologul rus) ieri, consider posibil ca astăzi să fie convenit, fără condiţii prealabile, un armistiţiu stabil", a declarat Steinmeier la Riga, unde se află în vizită oficială.

Potrivit şefului diplomaţiei germane, de la începutul anului şcolar (1 septembrie în spaţiul ex-sovietic), regimul de încetare a focului este în linii mari respectat, ceea ce arată posibilitatea părţilor de a ajunge la un acord şi de a „îmbunătăţi situaţia".

Cu toate acestea, Steinmeier subliniază că pentru înregistrarea unor acorduri stabile „toate părţile implicate trebuie să fie deschise compromisului şi să aibă dorinţa de a pune în aplicare acţiunile convenite".

El a amintit că miercuri, 14 septembrie, împreună cu omologul său francez Jean-Marc Ayrault se va deplasa la Kiev, unde, alături de preşedintele şi premierul Ucrainei, precum şi de reprezentanţi ai partidelor parlamentare, va discuta cum ar putea fi accelerată punerea în aplicare a acordurilor de pace de la Minsk în vederea depăşirii actualei crize.

„Propunerile noastre privind armistiţiul şi procesul politic se află pe masă", a mai spus Steinmeier.