Prin decizia grupului special de investigatori din Polonia, vor fi exhumate trupurile victimelor, cu excepţia celor ale căror rămăşiţe au fost deja cercetate în cursul anchetei.

Secretarul de presă al Parchetului Naţional al Poloniei a declarat că anchetatorii deja au luat legătura cu renumite centre de cercetare din Europa, pentru a efectua mai multe cercetări şi expertize.

Procurorii nu au dezvăluit lista şi ordinea exhumărilor. Potrivit unor informaţii neoficiale, cel puţin patru familii au fost deja informate cu privire la astfel de planuri.

Pe 10 aprilie 2010, lângă Smolensk, s-a prăbuşit aeronava Tu-154 având la bord pe preşedintele polonez Kaczynski şi soţia sa, precum şi înalţii oficiali politici şi militari din Polonia, care zburau la ceremoniile de comemorare a masacrului ofiţerilor polonezi din pădurea Katyn.

În urma dezastrului aviatic au fost ucise 96 de persoane, inclusiv 7 membri ai echipajului.

Rusia refuză să transmită Poloniei epava avionului prăbuşit. Ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz a declarat că în curând vor fi prezentate opiniei publice materiale necunoscute anterior în legătură cu accidentul aviatic de lângă Smolensk.

În special, potrivit lui Macierewicz, în dosar au apărut noi probe ale faptului că „scopul acţiunilor autorităţilor ruse şi controlorilor de trafic aerian a fost cel de prăbuşire deliberata a avionului preşedintelui Kaczynski şi întregii delegaţii care se afla la bordul avionului”.