"Un nou test ar putea fi făcut într-un tunel care porneşte din al doilea tunel sau în al treilea tunel, unde pregătirile sunt terminate", a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al ministerului, Moon Sang-Gyun.

El a refuzat să facă mai multe precizări cu privire la aceste suspiciuni, dar a amintit că armata sud-coreeană este total pregătită să răspundă "altor teste nucleare, lansări de rachete sau provocări terestre" al Coreii de Nord.

Citând un responsabil guvernamental neidentificat, agenţia sud-coreeană Yonhap relatase anterior că Coreea de Nord şi-a terminat pregătirile pentru a efectua un nou test nuclear într-un al treilea tunel de la centrul Punggye-ri, o cavitate neutilizată vreodată până acum.

Primul test nuclear nord-coreean a fost realizat în 2006 în primul tunel, iar următoarele patru într-un al doilea tunel.

Într-un comunicat care prezintă testul de vineri drept răspunsul necesar la ameninţarea nucleară americană, un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe a anunţat duminică că Phenianul şi-ar dezvolta capacitatea sa de descurajare "în calitate şi în cantitate".

Coreea de Nord a afirmat că ar fi testat vineri o ogivă nucleară capabilă să fie montată pe o rachetă. Miniaturizarea încărcăturilor este un aspect-cheie al oricărui program nuclear militar pentru că importanţa unei descurajări nucleare ţine de asemenea de capacitatea de a se proiecta bombe.

În pofida sancţiunilor tot mai dure ale Consiliului de Securitate al ONU împotriva Phenianului, Coreea de Nord a realizat vineri cel mai puternic test nuclear al său. Puterea exploziei a fost estimată la 10 kilotone, adică dublu faţă de cea a dispozitivului testat în ianuarie, în cursul precedentului său test nuclear.

Consiliul de securitate a început vineri negocierea unei noi rezoluţii de sancţiuni împotriva Coreii de Nord, care nu are în agendă dreptul de a dezvolta programe nucleare şi balistice.

În vizită în Japonia, Sung Kim, reprezentant special pentru Coreea de Nord în cadrul Departamentului de Stat, a explicat duminică faptul că Washingtonul şi Tokyo încearcă să obţină din partea comunităţii internaţionale "măsura cea mai puternică posibilă" pentru a riposta Phenianului.

El a lăsat să se înţeleagă de asemenea că ţara sa ar putea adopta noi sancţiuni unilaterale faţă de "comportamentul provocator şi inacceptabil al nord-coreenilor". Responsabilul american este aşteptat în cursul zilei de luni la Seul.