Semnatarii scrisorii au lucrat la Casa Albă, Departamentul de Stat sau Departamentul Apărării pentru preşedinţi republicani, de la Richard Nixon la George W. Bush.

Ei nu fac apel la votarea candidatei democrate la Casa Albă, Hillary Clinton, dar subliniază ferm în această scrisoare deschisă publicată de New York Times: "Niciunul dintre noi nu va vota pentru Donald Trump".

Ei susţin că miliardarul nu este calificat pentru postul de comandant-şef, din cauza lipsei de competenţe şi a instabilităţii caracterului său.

"Dl. Trump nu are personalitate, valori sau experienţă pentru a fi preşedinte", scriu experţii în securitate, subliniind că el ar slăbi autoritatea morală a SUA în lume şi că pare să nu cunoască aspectele elementare ale Constituţiei şi ale Dreptului american.

Nu doar că Donald Trump este "ignorant" în domeniul afacerilor internaţionale, dar "nu a manifestat nicio dorinţă de a se informa", atrag atenţia semnatarii.

Reluând criticile formulate de Hillary Clinton, aceste personalităţi republicane afirmă că miliardarul nu dă dovadă nici de disciplină, nici de autocontrol, şi este "incapabil să tolereze criticile personale".

"El i-a alarmat pe cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri din cauza comportamentului său capricios. Aceste particularităţi sunt periculoase la un individ care ar vrea să devină preşedinte şi comandant-şef, având în responsabilitatea sa arsenalul nuclear american", mai scriu ei.

Printre semnatarii scrisorii se numără Michael Hayden, fost director al CIA în timpul lui George W. Bush, John Negroponte, fost director al Agenţiei Naţionale de Informaţii şi numărul doi al Departamentului de Stat sub acelaşi preşedinte, Eric Edelman, fost consilier pe securitate naţională al vicepreşedintelui Dick Cheney, sau Robert Zoellick, fost înalt diplomat american şi preşedinte al Băncii Mondiale.

Unii dintre ei au mai semnat deja un articol împotriva lui Donald Trump în martie, însă noi foşti oficiali şi-au exprimat luni opinia. Ei se adaugă altor figuri din establishment-ul din domeniul securităţii, cum ar fi Michael Morell, fost director ajunct al CIA, care a făcut vineri apel la votarea lui Hillary Clinton, acuzându-l pe Donald Trump că este un agent involuntar al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Foştii secretari de stat republicani Henry Kissinger şi Condoleezza Rice nu şi-au exprimat până acum preferinţa pentru scrutinul prezidenţial din noiembrie.