Potrivit lui Saakaşvili, Ucraina a livrat Georgiei sisteme de rachete „BUK” şi „OSA” precum şi „muniţie pentru fiecare sistem”.

„De ce vreau să mulţumesc Ucrainei. Pentru că ne-a salvat. În Ucraina noi am pregătit experţii militari, Ucraina ne-a oferit apărare aeriană, care a fost crucială în primele zile (ale războiului din 2008 – n.r.). Dacă nu era ajutorul Ucrainei, statul georgian nu ar fi supravieţuit …” – a declarat guvernatorul de la Odessa, în direct pe postul tv NewsOne.

El a subliniat faptul că, datorită sistemelor de luptă livrate de Ucraina, trupele georgiene au doborât 12 bombardiere ruseşti, inclusiv bombardiere strategice Tu-22M3, pe care nimeni până atunci nu le-a doborât. În acelaşi timp, guvernatorul a menţionat că Tbilisi a primit un pont privind plecarea în misiune a aeronavei ruseşti din partea armatei americane.

În anul 2008, în timpul unei operaţiuni militare împotriva rebelilor separatişti ossetini, armata Georgiei s-a trezit atacată de forţele regulate ale armatei ruse, care au reuşit sa alunge trupele georgiene din regiune.

La scurt timp după evenimentele din Georgia, în Ucraina a izbucnit un scandal. Parlamentarii din „Partidul Regiunilor” pro-Kremlin a acuzat echipa preşedintelui de atunci, Viktor Iuşcenko, că, din 2005, a furnizat arme Georgiei.
 
În 2010, Procurorul General al Ucrainei a deschis o anchetă privind neregulile în vânzarea de arme către georgieni. Adjunctul procurorului general al Ucrainei, Renat Kuzmin a spus că, în 2005, compania de stat „Ukroboronservis” a achiziţionat 50 de rachete sol-aer „Buk-M1” şi „Buk-M1-2” pentru nevoile Ministerului Apărării al ţării.

Ulterior, aceste rachete au apărut în mod misterios în Georgia, fiind folosite în timpul conflictului din august 2008.