Rusia a susţinut în mod oficial şi continuă să pretindă că forţa militară a fost folosită ca răspuns la creşterea atacurilor armate ale Georgiei asupra centrului administrativ al Osetiei de Sud, oraşul Ţhinvali, unde ar fi fost ucişi cetăţeni ruşi.

De fapt, singurii cetăţeni ruşi care au murit în acel război sunt localnicii din unităţile armate ilegale cu cetăţenie rusă şi militarii ruşi.

Moscova susţine că operaţiunea în forţa a armatei georgiene avea ca scop întărirea „regimului” lui Mihail Saakaşvili.

În Georgia, evenimentele din 2008 sunt denumite „ocupaţia rusă” şi se insistă asupra faptului că armistiţiul a fost încălcat pe 7 august de către grupările înarmate ale ossetinilor.

Rusia a intrat în mod oficial în război pe 8 august. Pe 9 august, în Valea Kodori, în lupte împotrivă armatei georgiene au intrat şi forţele separatiste ale Abhaziei. Operaţiunea militară rusă a purtat un nume cu adevărat orwellian – „Impunerea păcii”.

Războiul a durat 5 zile. După faza fierbinte, între 14 şi 16 august, şefii republicilor nerecunoscute din Osetia de Sud şi Abhazia şi apoi preşedinţii Rusiei şi Georgiei, mediaţi de preşedintele francez, au semnat un plan de soluţionare paşnică a conflictului, denumit „Planul Medvedev-Sarkozy”.

Războiul a făcut între 1000 şi 4000 de victime. Georgia susţine că a pierdut ceva peste 400 de soldaţi şi civili. Surse ruseşti susţin ca au fost ucişi circa 3.000 de militari şi poliţişti georgieni, iar propriile pierderi le „estimează” la 67 de morţi.  Tbilisi a afirmat că Rusia a pierdut în acest război până la 400 de soldaţi.

Din păcate, după 8 ani, Rusia nu a reuşit să respecte acordul de pace semnat. Acestea prevedea, printre altele, ca toate trupele sale să fie retrase pe poziţiile antebelice.