Plotnitski a suferit răni grave în urma exploziei. Centrul de informaţii al insurgenţilor din Lugansk a afirmat că dispozitivul exploziv folosit în atentat conţinea 10-15 kg de trinitrotoluen şi a fost detonat la ora 8.00 dimineaţa (ora locală, aceeaşi ca şi ora României). Bomba a fost amplasată într-un stâlp de iluminat public din apropierea automobilului liderului separatist.

O sursă neidentificată, citată de agenţia rusă Interfax a afirmat că Plotnitski a fost spitalizat, dar viaţa sa nu este în pericol şi că explozia a rănit şi alte persoane.

Igor Plotnitski, în vârstă de 52 de ani, este un fost comandant al unei grupări rebele proruse şi a fost ales în noiembrie 2014 la conducerea republicii Lugansk, nerecunoscute de autorităţile de la Kiev. El este al treilea lider separatist din regiune vizat de un atentat cu exploziv. Un altul, Alexei Mozgovoi, a fost ucis de explozia maşinii sale, alături de şase camarazi, în mai 2015. În decembrie 2015, un al doilea comandant al rebelilor, Pavel Dremov, a avut aceeaşi soartă, iar separatiştii au pus atacul pe seama forţelor ucrainene.

Regiunile Lugansk şi Doneţk şi-au declarat independenţa faţă de Ucraina şi luptă împotriva armatei acestui stat. Ucraina consideră alegerea prin vot a lui Plotnitski la conducerea aşa-numitei republici Lugansk, în noiembrie 2014, ca o încălcare a acordului de încetare a focului.