Reuters reaminteşte că este prima consultare a electoratului thailandez de la preluarea puterii de către un un guvern militar, condus de premierul Prayuth Chan-ocha, în urma unei lovituri de stat în 2014. Votul se va încheia după opt ore, la ora locală 16.00 (12.00 ora României), iar primele rezultate neoficiale sunt aşteptate patru sau cinci ore mai târziu.

Premierul Prayuth a declarat că nu va demisiona indiferent de rezultatul referendumului şi şi-a repetat promisiunea de a organiza alegeri generale în 2017.

Armata thailandeză a răsturnat guvernele conduse de familia Shinawatra de două ori în ultimii 10 ani. După alungarea de la putere a guvernului premierului Thaksin Shinawatra în 2006, sora acestuia, Yingluck, a câştigat alegerile cu o majoritate zdrobitoare în 2011. Thaksin, care trăieşte în exil dar se bucură de sprijin în special în rândul populaţiei rurale din nordul ţării, a declarat că referendumul este "o nebunie" şi va menţine armata la putere, făcând Thailanda neguvernabilă.

Noua constituţie, care ar fi a 20-a de la abolirea de către militari a monarhiei în Thailanda, în 1932, ar asigura armatei controlul în Senat şi implicit asupra legislativului ales. Ofiţeri de rang înalt au declarat agenţiei Reuters că s-ar evita astfel necesitatea unor noi lovituri de stat, deoarece partidele politice ar fi suficient de slăbite şi militarii ar avea ultimul cuvânt în privinţa dezvoltării economice şi politice a ţării.

Sondajele de opinie înaintea referendumului arătau o marjă îngustă în favoarea noii legi fundamentale, dar cu o majoritate a electoratului încă indecisă.