Conform cotidianului Sueddeutsche Zeitung, femeia "a fost arestată în urmă cu mai multe zile deoarece în locuinţa sa au fost găsite cărţi care ar indica legături sau apartenenţa la mişcarea lui Gülen". Ministerul german de externe a confirmat pentru AFP veridicitatea informaţiilor din presă, fără a face însă alte precizări.

Cotidianul a indicat că nu are nicio informaţie privind identitatea femeii de cetăţenie germană şi nu oferă niciun detaliu privind locul arestării sale. Publicaţia nu a fost în măsură nici să spună dacă este vorba de o femeie care locuieşte în Turcia sau care are dublă cetăţenie.

"Ambasada Germaniei la Ankara încearcă de câteva zile să intre în contact cu această femeie, însă fără succes până acum", a mai scris Sueddeutsche Zeitung.

Relaţiile dintre Germania şi Turcia au fost tot mai tensionate în ultimele luni, în special din cauza ameninţărilor Ankarei că va suspenda acordul crucial privind limitarea afluxului de imigranţi spre Europa şi a adoptării de către Parlamentul german a unei rezoluţii care recunoaşte genocidul armean.

Berlinul a criticat de asemenea campania de epurări declanşată de către regimul turc după lovitura de stat eşuată de la 15 iulie, pentru care Ankara îl acuză pe Fethullah Gülen, principalul inamic al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.