Împreună cu Mutlu, alţi 11 suspecţi, inclusiv şapte guvernatori, un viceguvernator şi trei şefi de districte, au fost de asemenea arestaţi pentru apartenţă la organizaţia lui Fethullah Gulen, un cleric autoexilat în SUA pe care Ankara îl consideră responsabil pentru tentativa de puci din 15 iulie, soldată cu moartea a 237 de persoane.

Mutlu, după ce a fost patru ani guvernator al Istanbulului, între 2010 şi 2014, a lucrat în cadrul Ministerului de Interne turc. El a fost suspendat din funcţie după tentativa de puci şi reţinut pe 26 iulie în cadrul investigaţiilor privind puciştii.

În timpul interogatoriului, Mutlu a dezminţit că are legături cu organizaţia lui Gulen, potrivit agenţiei turce de presă Anadolu. „În noaptea când a avut loc tentativa de lovitură de stat, eu am condamnat acţiunea pe Twitter şi am spus desigur că ei trebuie să plătească în faţa legii'', ar fi declarat Mutlu, potrivit Anadolu, precizând că fostul guvernator a mărturisit că a vorbit o dată la telefon cu Gulen, dar că nu s-a întâlnit niciodată cu el.

Din locuinţa lui Mutlu au fost confiscate două cărţi scrise de Gulen şi în agenda sa telefonică a fost găsit numărul fostului comandant al Forţei aeriene Akin Ozturk, care a fost arestat şi demis din funcţie în legătură cu Gulen, precizează de asemenea agenţia.

În declaraţia sa, Mutlu a afirmat că cele două cărţi aparţineau cumnatei lui sau fiului ei şi că numărul de telefon al lui Ozturk îl are are datorită relaţiei lor profesionale anterioare în oraşul Diyarbakir (sud-est), din perioada 2007-2010, potrivit Anadolu.