Biroul Federal pentru Investigaţii a anunţat că cei arestaţi fac parte din clanurile Genovese, Gambino, Lucchese şi Bonanno. Aceştia au fost încătuşaţi în cursul unor operaţiuni desfăşurate în statele americane New York, New Jersey, Connecticut, Massachusetts şi Florida.

Cei 46 de indivizi sunt acuzaţi de şantaj, extorsiune, contrabandă, împrumuturi ilegale, trafic de arme şi incendieri.

Rechizitoriul întocmit precizează că doi dintre inculpaţii din Massachusetts lucrau pentru familia Genovese fiind angrenaţi într-o schemă ce presupunea deturnarea de fonduri, împreună cu alţi trei membri ai celebrei familii din Cosa Nostra.

Într-un alt dosar, pus pe tapet de autorităţile americane, nepotul celebrului mafiot John Gotti, pe care îl cheamă la fel ca pe înaintaşul său, John, este acuzat împreună cu alte şapte persoane pentru trafic cu oxicodonă şi alte produse farmaceutice. Bătrânul John Gotti a murit în închisoare, de cancer, în 2002.

Procurorii au mai notat în rechizitoriu că unii dintre inculpaţii arestaţi joi, cunoscuţi sub porecle ca „Tony Schilodul”, „Cocoşul” sau „Pat Mustăciosul”, au folosit violenţa şi numeroase ameninţări, precum şi distrugerea proprietăţii, încercând să-i intimideze astfel pe cei ce le-au stat în cale. Într-unul dintre cazurile cercetate de anchetatori, mafioţii au bătut un cerşetor care încerca să facă rost de bani în faţa unui restaurant ce aparţinea mafiei, aruncând în el cu borcane de sticlă şi lovindu-l cu picioarele încălţate cu cizme ce aveau vârfuri de oţel. Într-un alt caz, o maşină a unei familii rivale a fost incendiată în faţa unui local de jocuri de noroc.