Suveranul Pontif a anunţat miercuri că vizita sa de circa două ore va fi un pelerinaj „foarte simplu, dar extrem de semnificativ". Plecat de la Roma cu elicopterul, papa a ajuns la Assisi în jurul orei 15:30 şi urma să se reculeagă în micuţa capelă numită Portiuncula, restaurată de sfântul patron al Italiei.

Fiu al unei bogate familii de negustori, Sfântul Francisc de Assisi a restaurat această capelă când avea 23 de ani, spunând că primise o comandă divină: „Mergi şi repară casa mea, care se ruinează!". După ce a răspuns îndemnului restaurând mai multe capele în ruină din Assisi, el a dat ascultare mesajului mai general fondând ordinul franciscanilor.

Sfinţită în 1216, capela Portiuncula a devenit repede foarte frecventată de săraci, Sfântul Francisc obţinând de la papa Honorius al III-lea posibilitatea de a efectua o dată pe an „Iertarea din Assisi", zi de indulgenţă plenară gratuită pentru cei mai săraci, într-o perioadă în care iertarea păcatelor se plătea în Biserica catolică.

Papa Francisc, care promovează o „Biserică săracă pentru săraci", urma să se reculeagă singur în capelă, marcând astfel a 800-a aniversare a acestei tradiţii, în cadrul Jubileului Milostivirii.

„Această lume sfâşiată de terorism, în care oamenii nu se mai înţeleg, politicienii nu mai caută binele comun, are nevoie mai mult ca oricând de milostivire, iar iertarea de la Assisi are o valoare şi mai mare în prezent", a apreciat la Radio Vatican fratele Michael Perry, ministrul general al franciscanilor.

După rugăciunea în micuţa capelă integrată din secolul al XVI-lea în bazilica Sfânta Maria a Îngerilor, papa urma să se întîlnească cu episcopi şi prelaţi franciscani, precum şi cu oameni ai bisericii bolnavi.

Plecarea spre Roma a Suveranului Pontif este prevăzută puţin după ora 18:00.