Publicat de Observatorul pentru Migraţie al Universităţii Oxford, raportul sugerează că, dacă toţi cetăţenii din spaţiul economic european (EEA) care trăiau deja în Marea Britanie la începutul lui 2016 ar aplica pentru rezidenţă permanentă în acelaşi an, atunci, la actuala rată de procesare a solicitărilor, autorităţile ar avea nevoie de circa 140 de ani pentru a le soluţiona.

EEA, care a intrat în vigoare în 1994, înglobează 31 de ţări, inclusiv cele 28 de state membre ale UE, precum şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

Este de aşteptat ca Marea Britanie să încerce să obţină modificări în legislaţia privind libera circulaţie după referendumul din 23 iunie la care circa 52% dintre britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării lor din UE. Conform normelor europene, cetăţenii UE pot circula liber între statele membre, fapt ce a dus la o creştere a imigraţiei în Marea Britanie în ultimii ani.

Directorul Observatorului pentru Migraţie, Madeleine Sumption, a declarat că guvernul britanic ar putea fi nevoit să înregistreze destul de rapid cetăţenii comunitari, dar că acest lucru depinde şi de „cât de mult vor dura negocierile privind Brexitul”. „Dat fiind numărul mare al cetăţenilor UE care vor fi nevoiţi să se înregistreze şi potenţiala complexitate a procesului, aceasta va fi o sarcină formidabilă”, a spus ea.