Condamnatul, Zhou Shifeng, a fost directorul firmei de avocatură Fengrui, care s-a ocupat de apărarea unor victime al abuzurilor sexuale, membri ai unor grupuri religioase interzise şi intelectuali dizidenţi.

Zhou a fost condamnat pentru „subminarea puterii de stat" de o instanţă din oraşul Tianjin, a anunţat agenţia de ştiri Xinhua. Acesta a pledat vinovat şi a spus că nu va face recurs la sentinţă.

Zhou este unul dintre cei peste 200 de activişti şi avocaţi reţinuţi în cadrul campaniei de înăbuşire a vocilor dizidente, cunoscută drept „represiunea 709" - numită după data la care a început, 9 iulie 2015. Aceştia au fost arestaţi pentru implicare în cazuri considerate sensibile de puterea de la Beijing.

Cu doar câteva zile mai devreme, alţi doi activişti, Zhai Yanmin şi Hu Shigen, au fost şi ei găsiţi pentru subminarea puterii de stat, de către aceeaşi instanţă.

Zhai a primit o condamnare de trei ani cu suspendare, o sentinţă relativ indulgentă după standardele chinze. Pe de altă parte, Hu Shigen, un activist care deja a petrecut 16 ani în închisoare pentru că ar fi încercat să organizeze evenimente de comemorare a victimelor incidentelor petrecute în 1989 în Piaţa Tiananmen, a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare, instanţa afirmând că acesta ar fi încercat să instige o revoluţie.