Uniunea Europeană a impus sancţiuni financiare, în domeniul energiei şi cel al apărării împotriva Moscovei după ce Rusia a anexat în martie 2014 peninsula ucraineană Crimeea şi blocul comunitar a convenit în luna iunie să prelungească sancţiunile până la sfârşitul lunii ianuarie anul viitor.

Premierul slovac, Robert Fico, a cerut UE să ridice sancţiunile după o întrevedere la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin, spunând că acestea au adus prejudicii atât UE cât şi Rusiei şi nu au avut "absolut nicio influenţă".

'Reacţia mea imediată la comentarii de genul acesta este că, dacă nu am obţinut absolut nimic, atunci să impunem şi mai multe sancţiuni', a afirmat şeful diplomaţiei lituaniene într-un interviu acordat Reuters în timpul unei vizite în Norvegia.

El a afirmat că propunerile pentru ridicarea sancţiunilor sunt premature în condiţiile în care situaţia din estul Ucrainei rămâne tensionată, accesul observatorilor la zona de conflict rămâne restricţionat şi Rusia este încă implicată militar.

'Noi ştim că există încă echipament militar şi personal militar al Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei şi nu mă refer la linia de frontieră', a mai spus Linkevicius.

Ungaria a adoptat o poziţie similară cu cea a Slovaciei cu privire la sancţiunile UE impuse Moscovei, în timp ce preşedintele ceh Milos Zeman, un susţinător puternic al Rusiei, a cerut în mod repetat ridicarea sancţiunilor, aminteşte Reuters.