Autorităţile elene au înregistrat 462 de nou-sosiţi între luni şi marţi dimineaţa, faţă de 129 în ziua anterioară. Mulţi dintre imigranţi şi refugiaţi au ajuns din Turcia, pe Marea Egee, în insulele Lesbos şi Kos.

Numărul este mic în comparaţie cu cel al persoanelor care încearcă să ajungă din Africa în Italia — circa 6.500 de imigranţi au fost salvaţi luni în largul ţărmurilor libiene, potrivit pazei de coastă italiene — şi mult mai mic faţă de miile de nou-sosiţi care ajungeau zilnic în Grecia în vara lui 2015.

Dar, acest fapt arată un aflux constant de persoane, la cinci luni după încheierea acordului UE-Turcia. În baza documentului, cei care trec marea ajungând în Grecia fără documente după data de 20 martie sunt trimişi înapoi în Turcia, cu excepţia cazului în care ei cer azil şi cererea lor este admisă.

Până în prezent, în baza acordului, doar 482 de persoane au fost trimise înapoi în Turcia, dar nici una dintre ele nu a făcut cerere de azil, potrivit autorităţilor elene. Nici un solicitant de azil nu a fost trimis înapoi în Turcia.

Numărul imigranţilor şi refugiaţilor a ajuns în prezent în insulele greceşti la 12.120, faţă de 5.538 în martie. Majoritatea sunt sirieni, afgani şi irakieni şi sunt cazaţi în tabere supraaglomerate.

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR), 100 de persoane au sosit din Turcia în insulele greceşti zilnic în luna august, mai mult cu 60 faţă de luna iulie. Un număr de 2.307 persoane au sosit până la 23 august, comparativ cu 1.920 în toată luna iulie.