La ora 0:00 GMT acesta se afla în largul prefecturii Chiba, la est de Tokyo, şi se îndrepta spre coastele de nord-est ale arhipelagului, unde ar urma să ajungă marţi după-amiază.

Taifunul se deplasează cu viteza de 30 km/h, fiind însoţit rafale de vânt de până la 180 de km/h. Există riscul ca Lionrock să atingă zonele de coastă ale prefecturii Iwate, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată din anul 1951, de când agenţia meteorologică a început să monitorizeze traseul taifunurilor.

Japonia se confruntă anual cu multe taifunuri, dar în general acestea se îndreaptă spre insulele din sud, iar atunci când iau direcţia nord, ele ating zonele de coastă din partea de sud sau sud-vest a principalei insule, Honshu. Însă taifunul Lionrock a sfidat toate predicţiile. Apărut în 19 august în Oceanul Pacific, el s-a îndreptat spre sud, apoi s-a întors brusc, revenind spre Honshu, făcând un viraj pentru a se îndrepta în partea de nord a insulei.

Trenurile de mare viteză Shinkansen spre direcţia nord au fost suspendate, iar altele sunt întârziate, au precizat companiile feroviare.

La Tokyo, impactul taifunului s-a limitat dimineaţă la o ploaie puţin violentă şi vânt relativ slab.

În schimb, în zona de nord-est se aşteptau ploi abundente, iar agenţia meteo a avertizat locuitorii din regiunile în cauză, solicitând-le să evite călătoriile şi activităţile în exterior.

Autorităţile locale au cerut locuitorilor să fie pregătiţi pentru evacuare din cauza unor posibile inundaţii şi alunecări de teren.

Circa o sută de zboruri au fost anulate spre şi din nordul şi nord-estul ţării, în principal de companiile Japan Airlines (JAL) şi ANA.

„Vom întări patrulele de supraveghere a deversărilor de apă”, a declarat Tokyo Electric Power (Tepco), compania care exploatează centrala nucleară Fukushima Daiichi, unde există riscul ca ploile să provoace prin drenare scurgeri de apă din solurile contaminate.

Un alt taifun, numit Mindulle, a afectat săptămâna trecută o zonă din apropiere de Tokyo, îndreptându-se apoi spre zona de nord a ţării. Mindulle a ucis în trecerea sa o persoană şi a rănit alte şaizeci.

Între 20 şi 30 de taifunuri afectează anual Asia, aproximativ jumătate dintre acestea ajungând în Japonia.