„Nu mai există sprijin politic în Franţa pentru aceste negocieri între UE şi SUA iar Franţa cere oprirea acestor negocieri”, a declarat Matthias Fekl pentru postul de radio RMC.

Oficialul francez şi-a justificat solicitarea prin faptul că negocierile, care sunt purtate de Comisia Europeană în numele celor 28 de state membre, suferă de un dezechilibru în favoarea poziţiilor americane. „Americanii nu cedează nimic sau doar firimituri, nu aşa trebuie să se negocieze între aliaţi”, a spus Matthias Fekl, adăugând că negocierile ar trebui reluate mai târziu pe baze mai bune.

Matthias Fekl a precizat că Franţa îşi va exprima poziţia în luna septembrie, cu prilejul unei reuniuni a miniştrilor responsabili de comerţul exterior care va avea loc la Bratislava.

Duminică, ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, a declarat, la rândul său, că „negocierile cu SUA au eşuat de facto, chiar dacă nimeni nu vrea să admită acest lucru”. Potrivit lui Sigmar Gabriel, care este şi vice-cancelar, după cele 14 runde de discuţii pe tema TTIP, cele două părţi nu au reuşit să cadă de acord asupra unui singur subiect din cele 27 de capitole care sunt discutate.

În replică, Bruxelles-ul insistă că negocierile pe tema acordului TTIP progresează. „Comisia Europeană face progrese constante în negocierile care se derulează în prezent cu privire la TTIP. Chiar dacă discuţiile comerciale au nevoie de timp, procesul continuă. Ultima rundă de negocieri a avut loc la mijlocul lunii iulie la Bruxelles”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

TTIP este un acord comercial între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii ce se prefigurează a deveni cel mai mare acord regional de comerţ liber din istorie. Prima rundă de negocieri a avut loc în iulie 2013, având ca scop înlăturarea obstacolelor comerciale dintre cele două pieţe prin reducerea barierelor tarifare şi non-tarifare, respectiv uniformizarea reglementărilor de natură tehnică şi standardelor dintr-o gamă largă de sectoare economice.