„La orele 15:00 (12:00 GMT) ale zilei de 15 iulie, un comandant a informat MIT. A spus că în acea zi urmau să fie atacaţi. I-am întrebat pe cei de la MIT de ce nu ne-au informat şi nu mi-au răspuns”, a declarat Yildirim într-un interviu difuzat de CNN Turk. „L-am întrebat pe şeful MIT: Cum este posibil aşa ceva? Nu este informat prim-ministrul, nu este informat preşedintele. Este absolut normal ca şeful Statului Major să fie informat, evident, dar în acelaşi timp ar fi trebuit să vorbiţi şi cu premierul, pentru că răspundeţi în faţa prim-ministrului, depindeţi de el. Dar la asta nu mi-a răspuns, nu a spus nimic. Aşa au stat lucrurile”, a povestit Yildirim.

Potrivit unui comunicat al forţelor armate, emis la câteva zile după puciul eşuat, MIT ar fi informat la 13:00 GMT conducerea armatei, iar aceasta a dat ordin să nu permită ieşirea de tancuri sau de avioane din unităţile militare. Însă ordinele au fost încălcate de către pucişti care au început mişcarea de trupe la 18:45 GMT, adică la cinci ore şi jumătate după avertismentul MIT.

Guvernul a aflat de puci abia o oră mai târziu, când avioanele de vânătoare survolau deja Ankara şi Istanbul, iar preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că a fost informat de cumnatul său. Erdogan a propus ca MIT să intre sub controlul preşedinţiei, dar pentru aceasta are nevoie de sprijinul opoziţiei, aminteşte EFE.

În acelaşi interviu, Yildirim a declarat că, până în prezent, 58.000 de funcţionari, între care 23.000 de profesori, au fost suspendaţi din posturi ca măsură împotriva reţelelor de susţinători ai predicatorului Fethullah Gulen, exilat în SUA şi pe care guvernul de la Ankara îl acuză că s-ar afla în spatele loviturii de stat eşuate.