Aceasta este a doua oară când Malaezia îşi asumă o astfel de funcţie de la alegerea ţării ca membru nepermanent în Consiliul de Securitate pentru perioada 2015-2016.

Malaezia intenţionează să convoace o dezbatere privind armele de distrugere în masă pe 23 august, în scopul abordării noilor ameninţări şi provocări în ce priveşte proliferarea unor astfel de arme, materialele şi tehnologiile pentru actori nestatali, se afirmă în comunicat.

Ţara va prezida, de asemenea, o dezbatere privind protecţia copiilor în timpul conflictelor armate şi va avea discuţii referitoare la Palestina, Yemen, Siria şi Liban, printre altele, potrivit comunicatului.

Malaezia va facilita, totodată, procesul de selecţie a viitorului secretar general al ONU, care să-i succeadă lui Ban Ki-moon, al cărui mandat se încheie în decembrie 2016.

Preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU este deţinută prin rotaţie de către cele 15 state membre ale sale (cinci cu statut de membru permanent şi 10 membri nepermanenţi), în ordinea alfabetului englez a numelor ţărilor, pe o perioadă de o lună.