Erupţiile vulcanice din ultimele zile din Indonezia au dus la închiderea a două aeroporturi în ţară şi la anularea unor zboruri turistice în insula Bali, au anunţat miercuri oficiali indonezieni.

Vulcanul Gamala arunca în aer nori de cenuşă ce atingeau 600 de metri, ceea ce a determinat închiderea aeroportului de pe insulă, a precizat Agenţia naţională pentru catastrofe. "Populaţiei i se recomandă să rămână calmă", a declarat purtătorul de cuvânt al acesteia, Sutopo Purwo Nugroho, adăugând că autorităţile nu prevăd evacuări.

În sud, aeroportul de pe insula Lombok a fost închis în noaptea de luni spre marţi din cauza unui nor gros de cenuşă provenit din erupţia vulcanului Rinjani, care a dus la anularea a 29 de zboruri interne şi internaţionale spre Lombok. Aeroportul de pe insula vecină Bali, unde vin anual milioane de turişti străini, rămâne deschis, însă mai multe zboruri spre Lombok au fost anulate.

În Indonezia au fost inventariaţi 129 de vulcani activi, arhipelagul fiind situat pe "inelul de foc al Pacificului", aliniere de vulcani ce mărginesc Oceanul Pacific de-a lungul unui grup de plăci tectonice şi de falii seismice, aminteşte 20minutes.ch.