Modalităţile de analiză a informaţiilor din mediul subacvatic au fost discutate de cele două ţări aliate în cadrul unui comitet pentru submarine, în iunie, a afirmat un oficial militar sud-coreean.

Apele vizate de acordul privind schimbul de informaţii includ atât teritoriul Coreei de Sud, cât şi marea din jurul principalei baze de submarine a Coreei de Nord, Sinpo, din provincia Hamkyung, portul submarinelor nord-coreene din clasa Gorae, cu rachete balistice la bord.

„Mediul subacvatic legat de operaţiunile militare include, printre altele, caracteristicile topografice, temperatura apei, adâncimea apei şi curenţii de maree. O analiză amănunţită a acestora ajută la detectarea mişcărilor submarinelor nord-coreene şi a posibilelor infiltrări ale acestora în apele Coreei de Sud", a explicat sursa citată.

Marea Galbenă, în special în apropierea liniei de demarcaţie între nordul şi sudul Coreei, este cunoscută pentru curenţii rapizi şi modificările frecvente ale condiţiilor subacvatice.

Potrivit ministerului apărării de la Seul, submarinele nucleare americane colectează de mai multă vreme date privind mediul subacvatic din apele nord-coreene. Coreea de Sud şi SUA au desfăşurat de curând un exerciţiu militar anual pentru gestionarea provocărilor submarinelor Coreei de Nord. Accentul este pus pe detectarea, urmărirea şi posibilitatea de a lovi submarinele care au la bord rachete balistice, a declarat ministerul.

Ultima acţiune provocatoare a submarinelor nord-coreene a avut loc miercuri, prin lansarea unei rachete balistice din apele teritoriale către Japonia, aparent ca protest faţă de exerciţiile americano-sud-coreene. Racheta a avut o traiectorie de circa 500 de km, terminată în zona de identificare a apărării aeriene japoneze. A fost cel mai lung zbor al unei rachete nord-coreene de până acum, arată Yonhap.