Acest apel lansat de trimisul special al ONU, Staffan de Mistura, intervine la o zi după o reuniune la Geneva, unde Moscova şi Washingtonul au anunţat progrese în direcţia încetării luptelor în Siria, dar cu multe modalităţi ci rămân încă de definit.

Într-un comunicat, De Mistura le-a cerut părţilor beligerante să depună „toate eforturile posibile pentru ca până duminică, 28 august 2016, să ştim cum stăm" în ceea ce priveşte Alep.

Alep, fosta capitală economică a Siriei, este ameninţată de o „catastrofă umanitară fără precedent" de la declanşarea războiului, a avertizat recent ONU. Circa 1,5 milioane de oameni sunt prinşi în capcană de către rebeli şi forţele guvernamentale siriene de la mijlocul lui iulie, când luptele s-au intensificat.

Rusia, favorabilă regimului lui Bashar al-Assad, susţine ideea unui armistiţiu de 48 de ore pentru ca ajutoare umanitare să poată ajunge la populaţie, însă unii membri ai opoziţiei au exprimat reticenţe cu privire la acest plan, a deplâns emisarul ONU, fără a oferi mai multe detalii.

De o primă livrare de ajutoare ar putea beneficia circa 80.000 de persoane, atât în cartiere din est aflate în mâinile rebelilor, cât şi în cele din vest, aflate sub controlul regimului de la Damasc, a detaliat Staffan de Mistura în comunicat.