Respectivul document, întocmit după un an de investigaţii, a fost transmis Consiliului de Securitate al ONU, căruia diplomatul francez i-a cerut 'să-şi asume responsabilităţi', o aluzie la adoptarea de sancţiuni împotriva responsabililor acestor atacuri. Aceeaşi opinie a fost exprimată şi de adjunctul reprezentantului permanent al Marii Britanii la ONU, Peter Wilson.

Investigaţia a fost realizată de un grup de 24 de experţi mandataţi de ONU, grup denumit Joint Investigative Mechanism — JIM (mecanismul comun de anchetă) şi creat în comun de ONU şi de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) în august 2015, după atacurile cu clor asupra a trei sate siriene, soldate cu 13 morţi.

Experţii au analizat în mod special nouă cazuri de atacuri cu arme chimice, majoritatea atribuite de statele occidentale trupelor guvernamentale siriene.

Raportul întocmit de experţii grupului JIM confirmă că armata siriană a executat două atacuri cu arme chimice împotriva localităţilor din provincia siriană Idlib, respectiv un atac cu clor la Talmenes, pe 21 aprilie 2014, şi încă unul similar la Sarmin, pe 16 martie 2015. La rândul lor, jihadiştilor grupării Statul Islamic sunt menţionaţi în raport ca autori ai unui atac cu gaz muştar în localitatea Marea, situată la circa 25 de kilometri nord de Alep.

Pentru celelalte şase atacuri puse de statele occidentale pe seama regimului de la Damasc experţii internaţionali nu au reuşit să obţină 'informaţii suficiente' sau acestea au fost contradictorii.

În urma unor acuzaţii privind folosirea armelor chimice, regimul condus de preşedintele Bashar al-Assad a acceptat în anul 2013 să renunţe la stocurile de gaz muştar şi gaz sarin, care au fost ulterior distruse sub control internaţional.